Hammarby


Vi flyttade förra sommaren från Hammarby utanför Örsundsbro och håller nu hus nära Bälinge strax utanför Uppsala. Kommer dock att behålla namnet Hammarby.

Det är jag Anne Fornstedt som står bakom aveln men nu blir ju mina söner Oskar och Isak allt större, 15 och 12, och tar mer och mer del i hästverksamheten på gården. Oskar hjälper mig en hel del med unghästarna vilket är jättekul. 
Min allra första egenuppfödda häst är Kiljan från Klockargården, född 2002, och med honom tog Oskar SM-guld i femgång samt tre NM-brons förra sommaren. Jag hittade Kiljans mamma Hilda fra Árbae på Island när hon bara var fyra år, betäckte henne med Keilir fra Midsitju, och tog hem henne dräktig till Sverige under hösten. Sommaren därpå föddes Kiljan som nu har hunnit bli 17 år gammal men fortfarande i fin form.
 

Att köpa Hilda kan nog vara bland det bästa jag har gjort. Hon har genom åren fått många avkommor och de är alla fantastiska ridhästar. Den allra mest framgångsrika är Ivan från Hammarby som blev världsmästare i T2 och som också är en av Sveriges högst bedömda fyrgångshingstar. 

Nu hoppas jag mycket på Ivans helbror Ivanhoe från Hammarby, 5 år, som just nu tränas av Steffi Svendsen. I Danmark inför visning. Vi har även en 4-årig hingst u. Hilda som heter Hero från Hammarby. Vi rider nu in honom och han ser enormt lovande ut. Han är e. Gumi fra Dallandi och ser ut att ha fått både en fantastisk exteriör och gångarter man bara kan drömma om men det är en lång väg kvar och mycket som ska stämma innan man vet hur bra det blir i slutändan. Har också en treårig helsyster till Ivan som vi förstås hoppas mycket på men som också förhoppningsvis kan ta över Hildas roll som toppavelssto i framtiden.

Genom åren har vi fått i genomsnitt ca 2-3 föl per år och  har också haft egen hingst och hingststation. Under många år ägde vi hingsten Gumi fra Dallandi som har givit oss en hel massa fina avkommor bl.a Milla och Simon från Hammarby som båda vann sina klasser på Unghästchampionatet  och blev Sveriges bästa tvååriga sto resp treåriga hingst det året. Vi har även ägt och avlat en del med Safir fra Kleiva som nu står i Danmark. Dessa avkommor är ännu för unga för att ridas in men ser väldigt fina ut. 

Gumi är en av de hästar som har legat mig allra varmast om hjärtat i mitt liv och han är också den allra ljuvligaste ridhäst man kan tänka sig så sedan i julas är han vår igen och kommer att betäcka här på gården. Vi lånar även Draumur fra Vorsabae som tävlingshäst till Oskar. 

Avel är nog det roligaste jag vet. Allt ifrån att välja hingst till sitt sto, ultraljudet med 17-dygns dräktighet, magen som växer, fölvakan och att få se vem som fanns där inne. Och så förstås glädjen när man äntligen får börja rida på sin unga häst och kan få en aning om vad det blev för typ. 
Man kanske inte blir så rik på pengar men oftast på lycka.